Klima

Zahvaljujući svom geografskom položaju, moru, reljefu - planinskim masivima, klima u Crnoj Gori je veoma raznolika, tako da postoji više klimatskih zona: mediteranska na jugu, izmijenjeno mediteranska u ravničarskom dijelu zemlje - Skadarski basen i ravnice, umjereno-kontinentalna u kotlinama i dolinama i planinska klima.

Primorska oblast

U priobalnom dijelu, od Herceg Novog na zapadu, do ušća rijeke Bojane na istoku, vlada sredozemna klima. Središnj dio Crne Gore odvojen je visokim planinskim vijencima Orijen, Lovćen i Rumija, koji se strmo uzdižu nad morskom obalom, do visine 1700 metara, tako da ne dozvoljavaju prodiranje primorske klime na kontinentalni dio. U primorskoj zoni srednje temperature vazduha u julu se kreću između 25° C i 28° C. Ljeta su duga i suva, a zime kratke i blage. Prosječan broj sunčanih sati na Primorju iznosi 2500, a u Ulcinju čak 2700 sunčanih sati godišnje. Hladno vrijeme se uglavnom zadržava oko primorskih planinskih vijenaca, uz povremene sunčane i tople dane. Prosječna godišnja temperatura mora iznosi 11°C. Tokom zime, površinska temperatura mora iznosi oko 7°C. Tokom proljeća temperatura iznosi do 18°C. Za vrijeme ljetnjih mjeseci, temperatura mora iznosi čak 22-25°C.

Kontinentalna oblast

Centralni djelovi zemlje su hladniji zimi, a tokom ljeta su topliji od gradova na primorju. U oblasti Zetske i Bjelopavlićke ravnice, temperature u julu iznose oko 26°C. Prosječna temperatura u januaru iznosi 10°C, a u julu oko 27°C. Maksimalna tempetatura tokom ljeta dostiže i do 40°C, a minimalna tokom zime - i do -10°C. Središnji dio otvoren je prema Jadranskom moru i time izložen snažnom klimatskom uticaju Mediterana. Dolinom rijeke Bojane, preko basena Skadarskog jezera i uz rijeku Moraču, probija se toplotni talas, pa je tako Podgorica najtopliji crnogorski grad, sa srednjom januarskom temperaturom od 5°C, a srednjom julskom od oko 26°C. U Podgorici u ljetnjim mesecima temperatura dostiže i 40°C.

Planinska oblast

Sjevernu ili planinsku oblast karakterišu visoke kraške planine. Ova oblast počinje sjeverno i istočno od rijeka Pive, Komarnice i Morače. Odatle se uzdižu planinski vrhovi i do 2.000 metara nadmorske visine. U toj oblasti visokih kraških planina, postoji variranje temperature. Klima je subalpska, sa hladnim i snežnim zimama i umjerenim ljetima. Na planini Durmitor snijeg dostiže visinu i do pet metara. U sjevernim krajevima Crne Gore, na visokim planinama, snijeg se zadržava po nekoliko mjeseci. Najviša zimska temperatura je oko 3°C , a minimalna oko -6°C. U ljetnjim mesecima se kreće od 9°C do 23°C. Za vrijeme ljetnjeg perioda, broj sunčanih sati iznosi 270 mjesečno.